Istoricul Școlii Gimnaziale „Ion Pillat” Pitești

scoala3pitestiIstoric0 Comments

Piteștiul, unul dintre cele mai vechi orașe ale țării Românești, este atestat pentru prima dată într-un document din 20 mai 1388 prin care domnitorul Mircea cel Bătrân dăruia, între altele, ctitoriei sale, manăstirea Cozia „ … o moară în hotarul Piteștilor”.
Urmele materiale descoperite pe teritoriul localității și în apropierea ei și mai apoi documentele scrise ne arată că aceasta a fost locuită din comuna primitivă până astăzi fără întrerupere.
Situat pe malul drept al râului Argeș, la o altitudine între 250-330 m, la întalnirea apelor și dealurilor care coboară dinspre capitalele Țării Românești, Câmpulung și Curtea de Argeș, la întretăierea drumurilor comerciale care duc către cele patru zări , cu o climă temperat-continentală, Piteștiul a cunoscut o dezvoltare continuă, ajungând astăzi să se numere între cele mai mari orașe ale țării și cu personalitate distinctă.
După multe încercări, după căutări laborioase, azi se știe cu exactitate anul de atestare documentară a primei unități de învățământ care a stat la originea Școlii Gimnaziale „Ion Pillat” Pitești. Anul de înființare este 1873, iar școala se numea „Școala privată primară de băieți din curtea Bisericii Mavrodolu”. Atestarea documentară exactă a fost posibilă grație profesorului PAUL I. DICU, membru al Societății de Științe Istorice din Romania, care astfel a corectat o eroare ce s-ar fi impus cu timpul drept o certitudine.
În anul 2009 Școala Gimnazială „Ion Pillat” Pitești sărbătorește 126 de ani de activitate didactică neîntreruptă, integrată în evoluția generală a învățământului românesc din ultimele două secole.
În același an 2009 se împlinesc 136 de ani de la emiterea deciziei Ministerului Cultelor și Instrucțiunilor Publice, la 3 octombrie 1873, prin care autoriza deschiderea oficială a Școlii private primare de băieți din curtea bisericii Mavrodolu, precursoare a Școlii primare de baieți nr.3 din Pitești.
La 1 noiembrie 2009 se împlinesc 126 de la înființarea școlii primare de băieți nr.3 din Pitești, ca unitate școlară publică subvenționată de stat, prin decizia ministerială din anul 1883, care prevedea trecerea Școlii private din curtea bisericii Mavrodolu, în subordinea Ministerului Cultelor și Instrucțiunilor Publice.
De asemenea, la 1 octombrie 2009 se împlinesc 118 ani de la înființarea de către Ministerul Cultelor și Instrucțiunilor Publice, în anul 1891, a Școlii primare de fete nr.3 din Pitești, care a funcționat până la 1 septembrie 1948, când prin crearea școlilor mixte elementare, a fost încorporată, ca instituție, în Școala elementară de 7 ani nr.3 din Pitești.
În acest fel, actuala Școală Gimnazială „Ion Pillat” din Pitești a devenit succesoarea a trei unități de învățământ, începând cu anul 1873:
– Școala privată primară de băieți din curtea bisericii Mavrodolu (1873-1883);
– Școala primară de băieți nr.3 din Pitești (1883-1948);
– Școala primară de fete nr.3 din Pitești (1891-1948).
Fără pretenții și aroganță, cu modestie și muncă, școala noastră s-a înscris printre școlile din Pitești, de valoare; iar printre cele din țară se bucură de prestigiu. Un prestigiu cîâștigat prin muncă și dăruire, prin competență și sârguință.
Copiii nostri, veniți din spațiul Piteștiului, dar și al teritoriului, modești și dornici de carte, au muncit și au reușit, foarte mulți dintre ei, să devină buni specialiști, apreciați în domeniile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *